Thursday, October 6, 2011

Adakah dia benar-benar mencintai kita ataupon sekadar mencintai ?

Assalamualaikum w.b.t ...


Dear girls..

Adakah anda tahu sama ada kekasihmu benar-benar mencintaimu atau sekadar mencintaimu sahaja ketika dirinya bosan ?


Lets we through this situation and think by yourself whether he really love and appreciate you or he just loving you when he need you.


Situasi pertama.

"awak, saya stress la sekarang ni. Awal-awal sem lagi lecturer dah bagi asiment yang banyak. Tak ade mase nak buat revision untuk quiz minggu depan. Boleh tak awak teman saye jalan-jalan untuk release tension ?"

A: Syg, saya busy jugak ni. Banyak keje tak setel lagi kat opis ni. Malam ni saya nak main futsal dgn kawan-kawan. Awak ajak la kawan-kawan awak teman ok syg ?

B: Syg, saya busy dekat ofis rite now. Tapi saya janji saya akan pickup awak lepas keje saya setel. Jgn stress ye syg. Nanti kite jalan-jalan ye !



Situasi kedua.

"Awak, saye demam la. Pening kepala sangat ni. Nak pegi kelas pon tak boleh. nak pegi klinik lagi la tak boleh sebab kawan-kawan saya semua ade kuliah"


A: Alololo. Kesian nye awak. Awak makan ubat taw. Then take a good rest okeyh ? Nanti kalau kawan awak dah balik, ajak dorang teman awak g klinik taw !

B: really? sejak bile awak sakit syg? Lunch nanti saye pick up awak okeeyh ? kite pergi klinik same-same. Skg ni awak makan ubat dulu ye.



Situasi ketiga.

"Awak, saye mintak maaf sebab selalu pikir bukan-bukan and tuduh awak macam-macam. saye janji tak buat lagi. sorry again :( "


A: Perangai awak ni tak berubah kan. Sepuloh kali dah saye dengar awak cakap macam ni. Tapi still buat lagi. Saye tak pernah pon nak marah-marah awak dulu sebab awak chat dengan lelaki lain. tapi bile saye chat degan perempuan lain, bukan main awak nak marah-marah kan.


B: Its ok syg. Past is past. Enuf is enuf. Semua orang ade buat salah. You are not perfect. And I'm not perfect too. So, lets we forgive each other. :)



Situasi keempat.

"Awak, malam ni tengok muvie jom !"

A: Syg, malam ni saye dah janji nak lepak dengan officemate saye dekat pavi. Lain kali lah eh kite pegi tengok wayang.

B: Syg, malam ni saye dah janji nak lepak dengan officemate la. Tapi tak ape la. Tak penting pon. Malam ni kite hangout okeyh.



Situasi kelima.

"Awak, kredit saye dah kong la. Tak boleh nak text or call awak. Nak topup, tapi pokai la sekarang ni. Duit banyak habis dekat beli buku la. blaa blaaa blaaa."


A: Tak pe la syg. Dah ade duit nanti awak topup la eh. Lagi pon kite bukan nye boleh spend tyme text 24/7 sebab saye busy sgt lately. Alot of work dekat opis ni. Tak sempat nak call awak.

B: balik keje nanti saye topup kan untuk awak ye syg. Duit tu gune untuk keperluan je okeyh. Even saye busy dgn task kat opis ni, saye tetap nak spend tyme even for a while with you. Walaupon saye tak dapat text awak 24/7, tapi saye cube spend jugak untuk text awk hari-hari.


Situasi keenam.

"saye selalu susahkan awak. Banyak dah awak spend money untuk saye. Nanti saye dah keje, saye pulak balas jasa baik awak."

A: ermmm. its ok syg. nanti dah keje awak pulak support saye ye!

B: Its ok dear. Thats we call we need each other. Bile awak susah, saye la tolong. Nanti bile saye susah nanti, awak pulak tolong saye kan? Alaaaaa. Saye ikhlas tolong awak. tak payah la balas-balas ni. Cukup lah awak doakan saye murah rezeki :)


Situasi ketujuh.

"Awak, adik saye call pagi tadi cakap mak sakit. Saye nak balik kampung, tapi tiket bus petang ni dah habis. sekarang ni saye dekat stesyen bus. saye tak ade transport nak balik :( "


A: Ermmmm. Awak amek la cab. saye busy la syg. Tak sempat nak hantar awak ni.

B: Sekarang jugak saye pick up awak. jangan pergi mane-mane taw. (even tengah busy dengan keje, mintak cuti half day)


Situasi ketujuh.

"saye tengah pokai ni awak. adik-adik saye perlukan duit. Duit saye ni cukup-cukup untuk saye belanje sepanjang sem ni. Ayah pulak tengah sakit."

A: Kesian nye awak. saye nak bagi pinjam duit pon tak boleh sebab saye simpan duit ni untuk beli kasut idaman saye.

B: Kesian nye awak. Saya pon tak berape nak ade duit ni. Saye simpan duit ini untuk beli kasut idaman. Tapi tak pe la, saye bagi awak pinjam dulu. Kasut tu boleh beli bile-bile mase. Tapi kasih sayang tak boleh di beli. awak gune la duit ini dulu untuk bantu family awak.


Situasi kelapan.

"Awak, saye stuck kat jalan ni. Kereta tibe-tibe buat hal la"

A: Lain kali check la kereta tu dulu. Alaaa. awak ni kan. Tyme ni la kereta awak nak rosak. Grrrrr! Pegi la hantar dekat bengkel yang dekat-dekat area tuuu.

B: Awak kat mane ni? Bahaye sorang-sorang kat jalan tu syg. Saye pegi sane sekarang!


Situasi kesembilan.

"Happy besday syg. may Allah bless you always. Malam ni kite pergi dinner ok. celebrate besday awak"


A: Thanx syg. Malam ni? alamak, tak boleh la sayang. Dah janji nak keluar dengan kawan lame la syg. (kawan lame tu kawan perempuan dye okeyh!)

B: Thanx 4 the wish syg. May Allah bless you too and bless our r/ship. Malam ni eh? Actually kawan saye ade ajak lepak-lepak. tapi tak ape la. Awak lagi penting dari dia. So, malam ni saye pick up awak as usual.


Situasi kesepuloh.

"Awak, esok saye ade exam. Doakan saye okeyh"

A: Gud luck syg.

B: Gud luck syg. Do your best okeyh. Kalau cemerlang, nanti saye bagi hadiah kat awak. take it as challange ok.

See,
Different kan orang yang benar mencintai kite and sekadar mencintai kita. Biasenye orang yang sekadar mencintai kite ni selalunye pentingkan diri dan tak pernah hargai kite seadaanye. malah mahukan kite menjadi perfect as what they want.


Orang yang benar-benar mencintai kite berebeza pula characteristic nye. Dia lebih penting kan kite. Put us as priority. Not an option. Besides, he always appreciate us and terima kite seadanya dan tidak pernah menyuruh kite menjadi lebih sempurna kerana dye tawu tiada siapa yang sempurna.


kalau kita nak tengok seseorang tu samada betul2 mampu menjaga dan mencintai kita..kite tengok perbuatannnya pada kita...bukan pada pertuturannya..maka berhatilah kerana perempuan selalu tertipu dengan kata2..







I am who I am. I don't want to pretend as others.





What I said is based on my bad experience. I know its hard to meet the real love that is who can accept me seadanye and appreciate me. I wish he never ask me to change because I don't want to be what they want. I am who I am. I know I'm not beautiful, but I'm very tankful kerana ini semua anugerah dari Allah.



p/s: memang tak ade la lelaki perfect macam ni kan. Tapi at least adelah salah satu nye daripada yang atas nun.







Sekian.





No comments:

Post a Comment